User-generated content in toerisme & recreatie. Wat zijn de voordelen en hoe stimuleer ik het?

User-generated content in de vorm van foto en video is voor steeds meer merken in toerisme en recreatie dé bron van marketingmateriaal. Een logische ontwikkeling, want moderne consumenten zien graag échte ervaringen in plaats van strak geregisseerde foto’s. In deze blog ontdekken we hoe je deze content succesvol onderdeel maakt van je marketingstrategie.

 

User-generated content is tegenwoordig misschien wel het belangrijkste marketingkanaal in toerisme en recreatie. Bij het maken van een keuze voor een vakantiebestemming, hotel, museum, pretpark of andere toeristische bestemming laten consumenten zich graag leiden door ervaringen van andere. Het lezen van reviews op platforms als Google, TripAdvisor of Facebook vormt een vast onderdeel van hun aankooptraject. Ook het wegdromen bij foto’s op Pinterest of Instagram hoort standaard bij de voorpret van een vakantie.

 

Succesvolle toeristische merken en bestemmingen gaan in deze trend mee. Door user-generated content (UGC) te gebruiken voor marketing binden ze bestaande bezoekers, en inspireren ze nieuwe klanten met authentieke afbeeldingen.

 

Wat zijn de voordelen van user-generated content?

 

Binden van bestaande bezoekers

99% van de consumenten zullen enthousiast reageren als hun foto gekozen wordt voor een plaats op een website of een re-post op een populair Instagram-account. Dit maakt UGC een perfecte manier om bezoekers te binden.

 

Lagere kosten dan eigen content produceren

Zelf structureel professionele content produceren, in de hoge frequentie die nodig is voor social media, is kostbaar en tijdrovend. Terwijl iedereen tegenwoordig beelden van billboardkwaliteit kan schieten met hun moderne smartphones. Inzetten op user-generated content is daarom ook vanuit kostenperspectief een aantrekkelijke strategie.

 

Meer effect dan marketing

Als merk kies je voor een bepaalde uitstraling en merkbelofte. Door beelden van échte bezoekers te gebruiken lever je als merk authentiek bewijs voor deze belofte. Dit is zeer waardevol in een tijdperk waarin consumenten steeds minder vertrouwen hebben in marketingboodschappen.

 

Hoger bereik van organische content

Met UGC versterk je het bereik van je content. Fans van jouw pagina reageren graag op elkaar en versterken elkaars beleving door over je merk in gesprek te gaan. Door hier op te reageren en content actief te delen creëer je een boost van je social media engagement. En meer engagement wordt beloond met meer bereik. Webcare speelt hierin een grote rol. Zij kunnen mooie content van bezoekers spotten en bezoekers stimuleren om foto’s of video’s te delen.

 

Hoe stimuleer ik user-generated content?

 

Introduceer een hashtag

Maak alle ‘ingezonden’ content inzichtelijk onder een hashtag. Kies voor kort, krachtig en vooral uniek. Zo weet je zeker dat alle ingezonden content bij jouw campagne/merk hoort. Vraag bezoekers deze hashtag te gebruiken om kans te maken op een doorplaatsing op het Instagram-account van je merk. Zorg ook dat je webcareteam duidelijke instructies meekrijgt om deze hashtag te volgen en te promoten in hun antwoorden.

 

Bezoekers die de hashtag #DisneylandParis gebruiken maken de kans overgenomen te worden door dit account met 1,7 miljoen volgers

 

Vraag vooraf toestemming

Wil je een beeld van een bezoeker gebruiken? Laat je webcareteam vooraf altijd expliciet om toestemming vragen, en wacht tot je deze gekregen hebt. Door gebruikers met een unieke hashtag te laten antwoorden zijn ook alle toestemmingen snel inzichtelijk.

Luchtvaartmaatschappij China Southern vraagt een user eerst om toestemming alvorens een foto te reposten

 

Erken de fotograaf

Gebruik je UGC op je eigen kanalen? Erken dan altijd de fotograaf met een ‘@mention’ van hun account. Dit is leuke promotie voor hun eigen account en een mooie motivatie voor anderen om ook content te blijven taggen.

McDonald’s erkent de originele Instagram-user die deze foto plaatste in deze ‘regram’

 

Schrijf een wedstrijd uit

Geef een impuls aan je UGC door een wedstrijd uit schrijven, waarin de beste foto’s of video’s een prijs winnen. Heb je behoefte aan specifieke beelden? Neem dit gelijk in deze contest mee. Stimuleer je webcareteam om op alle inzendingen te reageren voor maximale engagement.

De winnende inzending van een Instagram-contest van National Geographic

 

Integreer UGC in al je kanalen

Het nut van user-generated content gaat verder dan re-posts op social media. Zo zijn er voorbeelden van toeristische bedrijven die de beste foto’s doorvertalen naar hun eigen website of gebruiken als beeldmateriaal voor betaalde campagnes. Een mooie bevestiging voor bezoekers dat hun foto’s gewaardeerd worden.

Een voorbeeld van een hotelketen die social content integreert en categoriseert op haar eigen homepage

 

Deze hotelketen gebruikte Instagram-posts van gasten als campagnemateriaal

 

Conclusie

Als marketeers zijn we al decennia bekend met kracht van testimonials. User-generated content is de manier om deze kracht ook in de 21e eeuw te benutten. In een goede UGC-strategie hoort, naast geschreven reviews, ook visuele content thuis.

Gebruik deze content om meer vertrouwen te wekken bij je volgers en frequenter op social media te kunnen posten zonder hoge productiekosten. Denk ook eens na over toepassingen buiten je sociale kanalen, zoals het integreren van UGC in betaalde campagnes of als prominent onderdeel van je website. Betrek in alle gevallen je webcareteam bij deze strategie, om te zorgen dat de hashtag voor ingezonden content goed opgepakt en opgevolgd wordt.

Het eindresultaat is een authentieker merk dat beter aansluit op de behoeftes van jonge consumenten. Dat wil toch iedereen?

 

Meer inspiratie?

In deze blogpost beschrijven we 6 merken die als geen ander snappen hoe je via social media inspeelt op klanten. Download ook deze whitepaper, waarin we ontdekken wat de rol is van social media en webcare in de totaalbeleving van bezoekers.

 

Aan de slag met user-generated content?

Benieuwd hoe je user-generated content onderdeel kan maken van je marketing en social engagement? Neem dan contact op met de experts van RIFF. Dagelijks helpen we de mooiste merken met reviewmanagement, het vergroten van hun community en het verhogen van hun engagement op social media. Straks ook voor jouw merk?