9 tactieken om klanten te stimuleren een review te plaatsen

Meer reviews verzamelen is een groeiende uitdaging voor veel merken en online retailers. In een tijd waarin recensies de grootste conversiebooster zijn strijdt iedereen om de mening van klanten, met een overdaad aan recensieverzoeken als gevolg. Wat kan je als merk doen om toch meer beoordelingen te krijgen? In deze blog bespreken we 9 tactieken voor het genereren van meer reviews.

 

Onze economie draait op beoordelingen. Wil je als organisatie meetellen dan telt de mening van je klanten. Uiteraard is de gemiddelde score van deze recensies hierbij het belangrijkst. Maar onderschat ook het belang van kwantiteit niet.

Volgens onderzoek (Psychological Science, 2017) verkiezen consumentenproducten met veel recensies vaak boven producten met weinig reviews. Zelfs als het minder vaak beoordeelde product gemiddeld hóger scoort. We kopiëren als mensen graag het gedrag van anderen en zien veel reviews als bevestiging dat velen ons voor gingen.

 

More reviews mean more ordersBron: Bazaar voice, The Conversation Index, 2015

 

Onderzoek van Bazaarvoice bevestigt deze bevindingen. Vooral de eerste reviews zorgen voor een snelle lift van verkoopcijfers. Eén beoordeling hangt samen met 10% meer verkoop, 50 reviews met een verhoging van liefst 30%. Naarmate de het aantal reviews stijgt verzwakt het effect op omzet, maar nog altijd geldt: meer is beter. Dit kan je doen om het aantal reviews voor je merk of producten te laten stijgen:

 

1. Maak het zo makkelijk mogelijk

Meer reviews? Maak het achterlaten van een beoordeling dan zo makkelijk mogelijk. Bijvoorbeeld met buttons ín de e-mail die je verstuurt. Dat scheelt weer een klik. Vanzelfsprekend maak je het plaatsen van reviews ook helemaal mobile-friendly.

 

Mobile friendly reviews

 

2. Speel in op de eigen behoefte

50% van de consumenten tussen 18 en 34 jaar leest áltijd reviews voordat ze iets kopen. Speel in op deze sterke behoefte. Veronderstel voorzichtig dat de klant zélf ook reviews heeft gelezen voordat hij deze aankoop deed, en hier veel waarde aan hecht. Benadruk dat het nu zijn beurt is om bij te dragen aan het gemak van de volgende klanten. Want zonder mensen zoals hen, zou niemand recensies kunnen lezen.

 

3. Reageer op alle reviews, ook de negatieve

Bedrijven die reageren op reviews zien gemiddeld 12% meer recensies binnenkomen dan bedrijven die dit niet doen. Antwoord dus proactief op al je reviews, ook de negatieve. Bijkomend voordeel: bedrijven die reageren zien hun gemiddelde beoordeling gemiddeld met 0,12 sterren stijgen.

 

4. Vraag op het juiste moment

Succesvol vragen om een review draait allemaal om timing. Twee dagen nadat een klant een racefiets koopt, heeft hij nog geen uitgebreide mening. De dag na een hotelovernachting wel. Houd hier rekening mee bij het timen van een vraag naar een review. Loop je assortiment sterk uiteen? Stel dan verschillende strategieën op rondom de timing van e-mails. Meer geavanceerde klantensystemen stemmen dit ook af op de status van een klant: niets staat zo knullig als een klant die zich met een klacht gemeld heeft en voordat er een goede reactie van jouw bedrijf is, er al een e-mail met een verzoek om review gestuurd wordt.

 

5. Beloon, maar niet altijd

Veel verkopers stimuleren reviews met een maandelijkse kans op een cadeau. Prima! Structureel korting of goodies weggeven in ruil voor reviews is minder gepast. Het ondermijnt de kwaliteit van je reviews, ook in de perceptie van de klant.

 

Beloon een goede review

 

6. Stimuleer reviews via webcare

Reageren klanten enthousiast op je sociale kanalen, stimuleer ze dan om dit enthousiasme om te zetten naar een recensie.

 

7. Vraag het eens anders

Ben je voor het vragen naar reviews volledig afhankelijke van e-mail? Probeer het eens anders. Zeker voor sommige (nieuwe) producten kan het essentieel zijn een paar eerste reviews te vergaren. Zet bijvoorbeeld eens je telefonische klantenservice in om klanten proactief op te bellen, of verstuur een aantal dagen na aankoop een automatisch sms’je of appje.

 

8. Mail op een later moment

Bij veel merken zit de vraag naar een beoordeling (terecht) in de automatische flow na een aankoop. Levert dit nog niet genoeg op? Mail je database dan eens op een later moment met een specifieke e-mail waarin je bijvoorbeeld een klantensurvey combineert met de vraag om een review achter te laten.

 

9. Laat reviews overal terugkomen

Van zoekresultaten in Google tot re-targeting op Facebook. Door reviews terug te laten komen in al je kanalen benadruk je hoe belangrijk de mening van klanten voor je is.

 

Ratings in Google results

 

Conclusie

Uiteraard gaat het er in de eerste plaats om dat je reviews goed zijn. Een hoge waardering gaat boven alles. Toch is ook de kwantiteit van reviews niet te onderschatten. Meerdere onderzoeken bevestigen dat consumenten sterk gevoelig zijn voor de hoeveelheid reviews. Klanten stimuleren om meer reviews achter te laten vergt even werk. Maar het is dus een investering die loont. Pas de tactieken uit deze blog toe en maximaliseer de kans dat klanten achteraf hun beoordeling achterlaten.

Meer weter over online reviews?

Over dit onderwerp schreven we ook deze uitgebreide whitepaper, waarin we in 7 stappen uitleggen hoe je grip krijgt op online reviews.

 

Hulp nodig bij het managen van klantreviews?

De specialisten van RIFF staan voor je klaar. Dagelijks helpen we de mooiste merken met het social media engagement via alle relevante kanalen, waaronder reviews. Neem contact op voor om te ontdekken hoe we jouw organisatie kunnen helpen.